blind kvinna vid datorn

8 användbara tips för en tillgänglig webbplats

Som webbutvecklare är det ditt ansvar att se till att du skapar en tillgänglig webbplats. Det finns många människor som inte kommer att kunna använda din webbplats på grund av något funktionshinder och det innebär att du går miste om potentiella kunder. 

Det är inte alltid lätt att utforma en tillgänglig webbplats. Du måste se till att din webbplats fungerar med olika webbläsare, skärmläsare och andra hjälpmedel för att den verkligen ska vara inkluderande. Som tur är finns det många saker du kan göra när du utformar en ny webbplats eller uppdaterar en gammal webbplats som gör den mer tillgänglig för alla. Här är 10 användbara tips för att skapa en tillgänglig webbplats!

Tips #01: Använd tillgänglig HTML

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att göra din webbplats mer tillgänglig är att använda tillgänglig HTML. Det innebär att du använder taggar som är korrekt strukturerade och ger mening för personer som använder skärmläsare. Använd till exempel rubriker och stycken för att dela upp ditt innehåll, i stället för listor eller tabeller.

Tips #02: Gör din webbplats responsiv

Ett annat sätt att se till att alla kan få tillgång till ditt innehåll är att göra det kompatibelt med olika skärmstorlekar. I och med att mobila enheter har blivit allt vanligare använder många människor sin telefon eller surfplatta som sin främsta källa för att surfa på internet. Om du inte tar hänsyn till detta när du utformar en ny webbplats kan användarna ha svårt att se ditt innehåll på mindre skärmar.

Tips #03: Använd tydlig och kortfattad text

När du skriver innehåll till din webbplats ska du se till att använda tydlig och kortfattad text. Detta hjälper personer som använder en skärmläsare eller andra hjälpmedel att förstå ditt innehåll. Undvik jargong eller komplicerat språk och använd rubriker och listor om möjligt.

Tips #04: Glöm inte alt-text och länkar!

En annan sak som du måste se till är att varje bild har en tillhörande beskrivning för personer som inte kan se den eller som använder en skärmläsare. Detta kan du göra genom att lägga till alt-attributet med alternativ text, som är tillgängligt i de flesta moderna webbläsare samt i vissa skärmläsare. Du bör också se till att alla dina länkar är korrekt formaterade och innehåller beskrivande text.

Tips #05: Använd etiketter och formulär på rätt sätt

Om du använder formulärfält på din webbplats ska du se till att använda rätt etikettattribut. På så sätt ser du till att personer som använder en skärmläsare kan förstå vilken information som efterfrågas. Dessutom, se till att varje alternativ i en rullgardinsmeny har ett tillgängligt namn.

Tips #06: Glöm inte det finstilta!

När du utformar din webbplats får du inte glömma saker som upphovsrättsinformation och andra små men viktiga detaljer som måste finnas med på varje sida på din webbplats. Se till att alla juridiska friskrivningar eller villkor är lätta att hitta. Om du är en ehandel är detta extra viktigt så dina kunder förstår din returpolicy.

Tips #07: Använd tillgängliga typsnitt och färger

Ett av de enklaste sätten att göra din webbplats mer tillgänglig är att använda tillgängliga typsnitt och färger. Det innebär att du undviker starka eller blinkande färger, som kan vara svåra att se för vissa personer, och att du använder typsnitt som är lätta att läsa. Du bör också undvika att använda bilder som textersättning, eftersom de kanske inte är tillgängliga för alla.

Tips #08: Använd videor med försiktighet

Även om videor kan vara ett bra sätt att lägga till visuellt intresse på din webbplats är det viktigt att använda dem med försiktighet. Se till att alla dina videor har textning och att ljudet är tydligt och lätt att förstå. Om du använder en video på din hemsida Du bör också tillhandahålla en tillgänglig version, t.ex. en utskrift.

Där har du det! 8 enkla, men viktiga saker som du måste ta hänsyn till när du utformar en tillgänglig webbplats. Kom ihåg att tillgänglighet handlar om att göra ditt innehåll tillgängligt för alla, oavsett funktionshinder eller vilken enhet som används.