Ergonomi och god arbetsmiljö

Bra ergonomi liksom en god arbetsmiljö är oerhört viktigt på en arbetsplats. Det finns mycket du kan göra för att förebygga fysiska problem på kontoret. Om du har ont i handleden, handen eller ryggen finns det bra hjälpmedel som du kan köpa för att snabbare läka och minska besvären.

Att förebygga är alltid lättare än att ta hand om en överbelastningsskada. När vi arbetar framför datorn blir det lätt väldigt statiskt, både för händer och rygg. Om du har fått problem, som karpaltunnelsyndrom eller har gjort illa handleden, är det smart att investera i handledsskydd eller handledsstöd. Då kan du fortsätta att jobba. Ju snabbare du tar hand om skadan, desto mindre problem och men kommer du att få. För att förebygga ryggproblem är det klokt att köpa en balanskudde som per automatik hjälper dig att sitta mycket bättre. Vill du köpa balanskudde eller ett avlastande handledsskydd hittar du det på Rehabgrossisten som har ett stort utbud av ergonomiska hjälpmedel. På deras hemsida hittar du också många tips och råd på hur du kan förebygga problem och vilken produkt som passar dig bäst.

God ergonomi

Ergonomi handlar om att din kropp ska hålla i längden genom att förebygga framtida skador. Först och främst finns det ingen stol eller hjälpmedel som helt och hållet förebygger fysiska problem. Det viktigaste är att du under dagen rör på dig, reser dig från stolen, står upp ibland och inte sitter på samma sätt hela tiden. Hur ergonomisk din stol än må vara, måste du byta ställning emellanåt. När du sitter på samma sätt hela tiden kommer du att överbelasta vissa muskler och leder. Det kan vara ryggen, handleder, fingrar, knän, axlar eller armbågen. Oavsett kroppsdel får du en överbelastning som kan medföra långvarig skada. Att sitta och jobba framför datorn låter inte direkt som det mest farliga jobb som finns, men det har faktiskt rejäla hälsorisker. Förutom ryggproblem, är det ohälsosamt att sitta hela tiden.

Det finns dock mycket du kan göra för att förebygga överbelastning. Du behöver ett bra skrivbord och en bra skrivbordsstol. Du ska inte snåla när du köper skrivbordsstol. För det andra är det viktigt att du medvetet reser på dig, gärna var 20:e minut, eller i alla fall minst en gång i timmen. Res på dig. Gå fram till ett fönster och titta ut. Du förebygger skador genom att:

• ha en bra skrivbordsstol
• resa på dig så ofta som möjligt
• stå upp när du arbetar
• köpa en balanskudde så att du sitter bättre

Om du har ett mycket stillasittande jobb är det också viktigt att du rör på dig under fritiden.

God arbetsmiljö

God arbetsmiljö och ergonomi hör delvis ihop. På en bra arbetsplats månar arbetsgivaren om att de anställda ska kunna arbeta i en bra arbetsmiljö och att medarbetarna ska få de hjälpmedel de behöver om de har ont. För att förbättra arbetsmiljön är det viktigt att hålla bullernivån nere. Idag finns det väldigt bra ljudisolerande material som kan sättas upp mellan olika skrivbord om det är flera personer som arbetar i samma rum, vilket minskar ljudnivån en hel del.