Offline Mode

5 dagar utan internet: Din guide för att överleva

5 dagar utan internet?! Som millennial eller gen z låter det som en evighet. Men för många människor i världen är det faktisst deras verklighet. Det finns faktiskt fortfarande delar av världen där de flesta människor inte har tillgång till internet alls, och det finns många delar där internet inte är konstant, utan något man har access till ibland.

Du kanske läser den här artikeln för att du planerar att tillbringa fem dagar utan internet. Om så är fallet, grattis! Du kommer att bli mer produktiv än någonsin tidigare och få en otrolig känsla av att ha åstadkommit något när tiden är slut. Det är dock viktigt att komma ihåg att det fortfarande finns vissa saker som du inte kan göra utan internetuppkoppling. Här kommer 5 viktiga uppgifter som inte kan utföras utan hjälp av world wide web:

  • kan inte betala räkningar eller få tillgång till kontoinformation
  • kan inte kommunicera med nära och kära (telefonsamtal, e-post, sociala medier)
  • kan inte göra några undersökningar för skolan eller personliga projekt
  • kan inte titta på filmer eller tv-program på nätet
  • kan inte lyssna på musik på streamingtjänster som Spotify eller Apple Music. Istället kan du ladda ner låtar eller köpa fysisk musik som CDs, kassettband eller LP-skivor

Men om man vill ha en digital detox då?

Om du funderar på att gå utanför elnätet och leva livet offline under några dagar eller veckor (eller till och med månader), har vi några tips på hur du kan överleva fem dagar utan internet. Här är de:

  1. Skapa ett schema som innehåller tid för arbete och avkopplingsaktiviteter
  2. Undvik att titta på för mycket TV eller filmer (om du har vanlig TV, utan internet, streaming kräver internet!) eftersom de bara gör dig mer frustrerad över att inte ha någon anslutning till sociala medier eller nyhetsuppdateringar
  3. Träffa nya människor som bor i ditt område eller åk på resor till platser där du kan träffa människor med liknande intressen.

Den första dagen utan internet kommer att vara den svåraste, men när du väl har kommit in i en rytm kommer det att bli lätt att segla. Se bara till att du sätter upp några grundregler för dig själv och håller dig till dem! Lycka till!