Så förbättras arbetsmiljön med pauser

Att ta pauser under arbetsdagen har många fördelar. Dels är det en trevlig tid för umgänge med kollegor, men det är även bra för att låta hjärnan koppla av emellanåt. Det finns många sätt för arbetsgivare att uppmuntra till pauser under arbetsdagen, exempelvis genom att köpa in en kaffemaskin till fikarummet. En god kopp kaffe med kollegorna kan avsevärt öka trivseln på jobbet.

Som arbetsgivare är du ansvarig för arbetsmiljön. Det innebär dels att arbetsplatsen ska vara säker, men även att de anställda ska trivas på jobbet. Som arbetsgivare kan du öka medarbetarnas välmående genom att uppmuntra till pauser i jobbet. Här kan du läsa mer om hur du bäst går tillväga.

Fikapausen blir en stund för samtal och umgänge

I Sverige har vi en stark fikakultur där en kopp kaffe är synonymt med en positiv stund under dagen. På arbetsplatsen är det extra viktigt att de anställda har möjlighet att koppla av med en god kopp kaffe emellanåt. Genom att köpa in en kaffemaskin till företag kan du som arbetsgivare ge dina anställda gott kaffe varje dag. Det kommer garanterat att öka trivseln på arbetsplatsen. Efter pandemin är det många som längtat efter att komma tillbaka till kollegorna. Sociala kontakter på jobbet har blivit desto viktigare efter många månader av distansarbete. Fikarummet blir en naturlig plats att samlas vid för avslappnat umgänge under arbetsdagen. Att skapa utrymme för umgänget gynnar företaget eftersom det skapar trivsel på jobbet. Trivsel ger gladare medarbetare vilket i sin tur kan öka produktiviteten. Att de anställda lär känna varandra bättre under mer avslappnade former är bra för projekt och samarbete på jobbet.

Olika sorters pauser

Fikapausen är den mest klassiska och förmodligen den mest uppskattade pausen på arbetsplatsen, men den kan med fördel kombineras med andra sorters pauser som till exempel:

• Vilopaus
• Promenad
• Pingis och andra aktiviteter
• Meditation

Som arbetsgivare är du ansvarig för att arbetsmiljön är bra och att dina medarbetare trivs på jobbet. Många associerar arbetsmiljö med säkerhet, men det är är ett brett begrepp som även innefattar hälsa och trygghet. Det innebär att arbetsgivaren måste skapa en arbetsmiljö som motverkar ohälsa. Det kan exempelvis vara att ordna ett vilorum eller ett rum för olika spel och aktiviteter. Att ställa in ett pingisbord eller ett biljardbord kan vara ett kul sätt för att få de anställda att koppla av emellanåt. Att sitta på samma stol i flera timmar är sällan bra för kreativiteten eller för kroppen. Därför bör du som arbetsgivare uppmuntra till korta promenader, meditation eller annat som kopplar bort från arbetsuppgifterna. Att ha stående möten eller så kallade walks and talk istället för sittande möten är också bra både för effektiviteten och välmåendet.

Det finns många olika sorters pauser och du vet bäst vad som passar just er arbetsplats. Är ni ett företag som prioriterar sport och rörelse? Eller vill ni hellre ha lugnare aktiviteter som mindfulness, yoga och meditation? Kaffepausen passar dock på nästan alla arbetsplatser. I Sverige dricker vi näst mest kaffe i världen efter Finland. Med andra ord är det stor chans att kollegorna kommer att bli mycket glada för trevliga fikapauser med gott kaffe.